leemkachels van bouwecologisch 

 • lage uitstoot CO en fijnstof,  
 • zeer hoog rendement 85-90%
 • natuurlijke materialen ; leem en chamotte klei,
 • schoon blijvend venster, geen aanslag tijdens branden
 • goede en mooie verbranding, 
 • mooi uiterlijk, passende maatvoering
 • stralingswarmte, warmte als een zonnetje!
 • geen luchtcirculatie, stofdeeltjes, koude trek
 • geen vieze geurtjes, gesloten systeem
 • warmte accumulatie, 1 volle stook ca 10 uur warmte
 • maatwerk, u kiest venster, kleur en vorm (ook met warme bank mogelijk) 
 • product uit Duitsland. gecertificeerde vuurruimte
 
De leemkachels voldoen aan de nieuwe Europese EcoDesign norm, vanaf 1 jan 2022.
Voor meer info, animatie van de werking en voorbeelden kunt u ook doorklikken naar onze kachel website..... (knop onderaan)
meest gestelde vragen 

De leemkachel die wij bouwen is een Duitse (massa)kachel met een rookgas uitstoot wat voldoet aan de strengste norm in Europa, de Duitse Dinplus norm, en heeft een schone verbranding in de vuurkamer waarbij ook het venster perfect schoon blijft.

Daarnaast bouwen we de leemkachels met een externe luchttoevoer van buiten of uit de kruipruimte in een gesloten systeem (belangrijk in goed geïsoleerde woningen).

De leemkachels zijn  2 m hoog, de mantel kan naar het plafond doorgebouwd worden.

Past een leemkachel wel in mijn woning?

Wij bouwen standaard compacte leemkachels, zeer geschikt voor de huidige woningmarkt. Het ontwerp en de grootte van de kachel kunnen we natuurlijk aanpassen aan uw situatie.  ...en het is ook maatwerk, dus ook andere kachelontwerpen, andere venstermaat, tunnel-vensters, kachel met verwarmde bank en leem in iedere kleur is mogelijk. In de winter wordt uw leemkachel de centrale plek in uw woning. 

Houtstoken is toch alleen voor gezelligheid ?

Onze leemkachels zijn zeker een sfeer bepalend middelpunt in uw woonhuis, Maar met zo een hoog rendement stookt u warmte!

Is houtstoken straks niet verboden?

Nee! Openhaarden en oudere kachels wil men graag vervangen. Openhaarden worden mogelijk verboden en nieuwe kachels moeten aan de strenge EU designnorm voldoen. Kiest u een duurzame leemkachel met verantwoord stoken (schone verbranding), dan zit u goed ! Vergeet ook niet ...met een leemkachel blijft u niet uren houtstoken, 1x volle stook (ca 2 a 2,5 uur) geeft u heel lang warmte.

Kan bouwecologisch onze openhaard of oude inbouwhaard vervangen voor een leemkachel?

Dat kunnen we zeker! We doen dat vaak. We nemen bij u de situatie op en maken een aantrekkelijke offerte voor de bouw van een leemkachel en herstel van het nabije wand- / plafondoppervlak. Alles in één klus.

Is een andere warmtebron nodig? 

Beste is een combinatie met (lage temperatuur) verwarming als basis voor de woning en een (leem)kachel voor comfortabele (stralings)warmte in de woonkamer.

Met meer warmte op de plek waar u het meest bent is de leemkachel altijd een prima aanvulling en kunt u de thermostaat iets lager zetten voor verwarming van de woning.  Een leemkachel past dus ook goed bij de transitie naar duurzaamheid met een warmtepomp verwarming en lage temperatuur verwarming.  U voorkomt dat de warmtepomp (extra hard) moet werken voor uw warmtebehoefte bij lage buitentemperatuur.  

Kan de leemkachel gekoppeld worden aan de cv installatie?

Een leemkachel is minder geschikt als verwarmingsbron voor de cv installatie. Dit gaat ten koste van de capaciteit stralingswarmte van de kachel en is minder schoon.Maar kan dus wel. Let op ..De kosten voor een veilige aansluiting gaat u niet terug verdienen. Wij bouwen de kachel met warmtewisselaar. Koppeling en aanvullende installatie door uw cv monteur. 

Hoe wordt het schoorsteenkanaal gereinigd? 

Door de hoge temperatuur in de vuurkamer brandt de kachel met minder roetaanslag, maar alle kachels hebben veegluiken hierdoor kan de schoorsteenveger in de kachel komen en de roet eruit zuigen. 

Vuurmaken is niet mijn handigheid. . .

Een leemkachel van bouwecologisch krijgt u gemakkelijk aan. Wij geven u een goede stookinstructie en u krijgt een houtvochtmeter om de geschiktheid van uw hout te meten. Gezelligheid zonder gedoe!

Wij bouwen leemkachels in diverse maten en met verschillende vensters, ook als tunnel.Zie enkele voorbeelden. 

Ons standaardvenster is de SJ. 

We bouwen ook Rocket Stove leemkachels  i.s.m. Yocoon.

Een rocket stove heeft een kleinere vuurkamer en zorgt voor een schone en efficiënte verbranding van hout. 

De rookgassen worden door trek horizontaal door een vernauwing gezogen en in een geïsoleerd kanaal binnen in de kachel nog meer verhit door werveling en iets zuurstof. De hete rookgassen komen dan boven in de kachel en worden bij een lagere temperatuur vanonder afgevoerd, hierdoor warmt de mantel snel op. De mantel van chamottesteen en leem geeft stralingswarmte aan de omgeving.  Venstermaat is standaard, ontwerp en afmetingen zijn in overleg te bepalen en ook een bank is mogelijk. Een rocket stove leemkachel geeft ook ca 10 uur stralingswarmte aan de omgeving. 

 type: yocoon-leemkachel in basisleem.

Meer info over de werking van de leemkachels op onze site .......

Animatie van de werking van de leemkachels van bouwecologisch .......

Goed stoken in een leemkachel van bouwecologisch .......

Meer lezen over goede kwaliteit hout .......

Een LEEMKACHEL  kunt u brandend zien bij ons in Rheden (op afspraak). 

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op :

stuur een email naar :

of neem overdag telefonisch contact op, bereikbaar op 

andere sites :
bouwecologisch
Rheden- Arnhem, Gelderland
lochem1_edited