leemkachels van bouwecologisch 

 • schone kachels, lage uitstoot CO en fijnstof. 
 • zeer hoog rendement 85-90%
 • natuurlijke materialen ; leem en chamotte klei,
 • schoon blijvend venster, geen aanslag tijdens branden
 • goede en mooie verbranding, 
 • mooi uiterlijk, passende maatvoering
 • stralingswarmte, warmte als een zonnetje!
 • geen luchtcirculatie, stofdeeltjes, koude trek
 • geen vieze geurtjes, gesloten systeem
 • warmte accumulatie, 1 volle stook ca 10 uur warmte
 • maatwerk, u kiest venster, kleur en vorm (ook met warme bank mogelijk) 
 • keuze 2 verbrandingstypen; Finoven of Rocket Stove
 
De leemkachels voldoen aan de nieuwe Europese EcoDesign norm, vanaf 1 jan 2022.
Voor meer info, animatie van de werking en voorbeelden kunt u ook doorklikken naar onze kachel website..... (knop onderaan)
meest gestelde vragen 

De leemkachels die wij bouwen zijn massakachels die voldoen aan de strengste norm in Europa, de Duitse Dinplus norm, en heeft een schone verbranding in de vuurkamer waarbij ook het venster perfect schoon blijft.

Daarnaast bouwen we de leemkachels met een externe luchttoevoer van buiten of uit de kruipruimte in een gesloten systeem (belangrijk in goed geïsoleerde woningen).

De leemkachels hebben een maatwerk hoogte , de mantel kan ook naar het plafond doorgebouwd worden.

Past een leemkachel wel in mijn woning?

Wij bouwen standaard compacte leemkachels, zeer geschikt voor de huidige woningmarkt. Het ontwerp en de grootte van de kachel kunnen we natuurlijk aanpassen aan uw situatie.  ...en het is ook maatwerk, dus ook andere kachelontwerpen, andere venstermaat, tunnel-vensters, kachel met verwarmde bank en leem in iedere kleur is mogelijk. In de winter wordt uw leemkachel een sfeer bepalende, centrale plek in uw woning. 

Is houtstoken straks niet verboden?

Nee! Openhaarden en oudere kachels wil men graag vervangen. Openhaarden worden mogelijk verboden en nieuwe kachels moeten aan de strenge EU designnorm voldoen. Kiest u een duurzame leemkachel met verantwoord stoken (schone verbranding), dan zit u goed ! Vergeet ook niet ...met een leemkachel blijft u niet uren houtstoken, al met 1x volle stook (ca 2 a 2,5 uur) geeft u heel lang warmte.

Kan bouwecologisch onze openhaard of oude inbouwhaard vervangen voor een leemkachel?

Dat kunnen we zeker! We doen dat vaak. We nemen bij u de situatie op en maken een aantrekkelijke offerte voor de bouw van een leemkachel en herstel van het nabije wand- / plafondoppervlak. Alles in één klus.

Is een andere warmtebron nodig? 

Beste is een combinatie met (lage temperatuur) verwarming als basis voor de woning en een (leem)kachel voor comfortabele (stralings)warmte in de woonkamer.

Met meer warmte op de plek waar u het meest bent is de leemkachel altijd een prima aanvulling en kunt u de thermostaat iets lager zetten voor verwarming van de woning.  Een leemkachel past dus ook goed bij de transitie naar duurzaamheid met een warmtepomp verwarming en lage temperatuur verwarming.  U voorkomt dat de warmtepomp (extra hard) moet werken voor uw warmtebehoefte bij lage buitentemperatuur.  

Kan de leemkachel gekoppeld worden aan de cv installatie?

Onze leemkachels zijn minder geschikt als verwarmingsbron voor de cv installatie. Dit gaat ten koste van de capaciteit stralingswarmte van de kachel en is minder schoon.Maar kan dus wel. Let op ..De kosten voor een veilige aansluiting, warmtewisselaar en buffervat gaat u niet terug verdienen. Koppeling en aanvullende installatie door uw cv monteur. 

Hoe wordt het schoorsteenkanaal gereinigd? 

Door de hoge temperatuur in de vuurkamer brandt de kachel met minder roetaanslag, maar alle kachels hebben veegluiken hierdoor kan de schoorsteenveger in de kachel komen en de roet eruit zuigen. 

Vuurmaken is niet mijn handigheid. . .

Een leemkachel van bouwecologisch krijgt u gemakkelijk aan. Wij geven u een goede stookinstructie en u krijgt een houtvochtmeter om de geschiktheid van uw hout te meten. Gezelligheid zonder gedoe!

rocket standaardvenster 

Wij bouwen ook Rocket Stove leemkachels  i.s.m. Yocoon. Rocket stove is een jongere verbrandingstechniek met een efficiëntere en nog schonere verbranding van het hout.

De vuurkamer is wat kleiner en 1 standaardmodel venstermaat.

Bij de rocket stove worden rookgassen door trek horizontaal door een vernauwing gezogen en in een geïsoleerd kanaal binnen in de kachel nog meer verhit door werveling en iets zuurstof. De hete rookgassen komen dan boven in de kachel en worden bij een lagere temperatuur vanonder afgevoerd. De hitte kan bovenin behoorlijk oplopen waardoor de kachelmassa van chamottesteen en leem snel opwarmt.  

 

Afmetingen van de kachel is maatwerk. Uiteraard is ook hierbij een bank mogelijk en/of een nis voor houtopslag. De afwerking met leemstuc kan natuurlijk in alle kleuren en met of zonder structuur effect. 

yocoon-leemkachel in basisleem.klein model

De finoven leemkachels bouwen wij met verschillende venstermaten, ook als tunnel.

Zie enkele voorbeelden. 

Ons standaardvenster voor de Finoven is de SJ. 

Meer info over de werking van de leemkachels op onze site .......

Animatie van de werking van de leemkachels van bouwecologisch .......

Goed stoken in een leemkachel van bouwecologisch .......

Meer lezen over goede kwaliteit hout .......

Een LEEMKACHEL  kunt u brandend zien bij ons in Rheden (op afspraak). 

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op :

stuur een email naar :

of neem overdag telefonisch contact op, bereikbaar op 

andere sites :
bouwecologisch
Rheden- Arnhem, Gelderland