top of page

bouwecologisch bouwt maatwerk schonere en zuinige houtkachels, houtstook kan echt beter!

 • Schoner hout stoken , lage uitstoot CO en fijnstof. 

 • Zeer hoog rendement tussen 85-93%

 • Natuurlijke materialen ; leem en chamotte klei-stenen,

 • Schoon blijvend venster, geen aanslag tijdens branden

 • Goede en mooie verbranding, 

 • Mooi uiterlijk, 630 kleuren leem

 • Stralingswarmte, warmte als een zonnetje!

 • Geen luchtcirculatie, stofdeeltjes, koude trek. Zuurstof toevoer extern. 

 • Geen vieze geurtjes, gesloten systeem

 • Warmte accumulatie, 1 volle stookbeurt ca 10 uur warmte

 • Maatwerk, u kiest het venster met vuurruimte, de kleur en vorm.Ook met warme bank en/of houtopslag mogelijk.

 • Warmte zonder gas/electra netwerk, onafhankelijk

 • Keuze verbrandingstypen; een Grundofen of een Rocketstove.

Leemkachel  = Finoven

Een Finoven-leemkachel van bouwecologisch wordt opgebouwd uit zware leemsteen, leem, chamottesteen, chamotte-mortel.

 

De rookgassen komen boven uit de vuurhaard, verdeelt zich in de gemetselde vorm van de leemkachel  en worden onderin afgevoerd naar het schoorsteen kanaal. Dit van onder afvoeren kan via een inwendig of uitwendig kanaal en deze wordt verbonden met het schoorsteen kanaal. De hitte van de rookgassen worden maximaal afgegeven aan de opgebouwde stenen massa, aanzienlijk afgekoeld komen deze rookgassen op vloerniveau in het schoorsteen kanaal. De verwarmde massa blijft nog uren stralingswarmte afgeven aan de omgeving.  

De vuurhaard (met venster) van de leemkachel kan gebouwd worden van het type grundofen of type rocketstove.  

Leemkachel_ Grundofen

Een leemkachel met een vuurkamer grundofen is de bekende chamotte vuurkamer met doorgang naar boven. De grote van de vuurkamer is aangepast aan de venstermaat. Standaard kunnen er houtblokken van 30 cm in gestookt worden.   

Het vuur bouw je op volgens de Zwitserse methode. Blokken erin stapelen, aanmaak er bovenop en geleidelijk  naar beneden laten branden. Venster blijft tijdens het branden gesloten om een grote hitte in de vuurkamer te krijgen.De hete rookgassen komen vervolgens boven in de kachel en worden bij een lagere temperatuur vanonder uit de kachel afgevoerd. De hitte zal bovenin de leemkachel behoorlijk oplopen waardoor de kachelmassa van chamotte en leem snel opwarmt.  

De leemkachels-grundofen bouwen wij met verschillende venster- vuurkamer maten, ook als tunnel.

Zie enkele voorbeelden..

Verder mogelijk: 

RVS uitvoering, dubbel glas, zwarte handgreep  

 

Ons standaardvenster voor de grundofen is de SJ. 

sj.jpg
sn.jpg
bj.jpg
mn.jpg

Leemkachel-Rocketstoves

Rocket stove is een jongere verbrandingstechniek met een nog efficiëntere en nog schonere verbranding van het hout. De door-ontwikkelde rocketstoves van Yocoon zijn zeer geschikt voor de leemkachel. 

Bij de yocoon rocketstove worden rookgassen door trek horizontaal door een vernauwing achterin de vuurkamer gezogen en in een geïsoleerd kanaal achter de vuurkamer nog meer verhit door werveling en iets zuurstof. In dit geïsoleerd kanaal wordt een temperatuur van 1150 gr bereikt waardoor vrijwel alle organische stoffen verbranden.  De hete rookgassen komen vervolgens boven in de kachel en worden bij een lagere temperatuur vanonder uit de kachel afgevoerd. De hitte kan bovenin behoorlijk oplopen waardoor de kachelmassa van chamottesteen en leem snel opwarmt.  In de rocket stove start je een goed vuur en dan kan je er blokken bij doen. 

 

Afmetingen van de kachel is maatwerk.De yocoon rocketstove leemkachel heeft 2 vensterblok maten overeenkomstig met de grootte van vuurkamer.

De Yocoon150  heeft een vensterblok van 405x 540 mm en een leemkachel  oppervlaktemaat vanaf 900 breed x 750 diep. of andersom (750 breed en 900 diep) 

De Yocoon180 heeft een vensterblok  van 500x 650 mm en een leemkachel  oppervlaktemaat vanaf 110 breed x 850 diep.

(Indien bij de kachel een uitwendig rookkanaal, dan kan de vanaf-breedte kleiner, diepte blijft hetzelfde). 

20201101_150843_edited.jpg

rocket standaard vensterblok 

Yocoon150: 405 x 540mm

rocket groter vensterblok

Yocoon180: 500 x 650mm

Houtstoken. . . kan dat nog ?

Hout stoken is bio massa verbranden. Tijdens de groei van hout wordt CO2 opgenomen en bij verbranden wordt CO2 uitgestoten.  De meeste vervuiling tijdens houtstook treedt op bij een slechte, niet volledige verbranding, CO2 en CO fijnstof.  Veel klanten van ons stoken slecht met een open haard of oude houtkachel. Dat moet dus beter.  Houtstoken is niet verboden, maar regelgeving gaat wel slecht houtstoken steeds moeilijker maken.

Nieuwe houtkachels van na 2020 zijn ontworpen om aan de nieuwe Europese Eco-design richtlijn te voldoen en stoken beter bij goed stookgedrag.  Met onze leemkachel moet u ons stookprotocol volgen, anders werkt de kachel onvoldoende. Daardoor wordt uw stookgedrag direct gecorrigeerd en leert u goed stoken.  Bovendien als extra voordeel boven een houtkachel:  ... Met een leemkachel blijft u niet hout stoken, al met 1x volle stookbeurt  (ca 2 a 2,5 uur) heeft u vele uren lang (stralings)warmte van de kachel zonder dat u stookt. 

 

Welk hout?...Door stedelijke ontwikkeling, stormschade, boomziekte is er altijd resthout en snoeihout op te ruimen. Dit is de meest duurzame bio brandstof die u in een leemkachel efficiënt en met minimale hinder omzet in warmte in de winter.  In een leemkachel kunt u alle onbehandelde houtsoorten stoken. 

De vuurkamer van de grundofen importeren wij uit Duitsland en voldoet aan de strengere Duitse DIN+ normstelling. De vuurkamer van de Yocoon rocketstove is gecertificeerd door keuringsinstantie SGS in Arnhem en voldoet aan de strengste normering voor uitstoot in Europa.

emissie leemkachel.jpg
Maatwerk

Mensen hebben hun eigen persoonlijke wensen en ieder woonhuis is weer anders. Met bouwecologisch kunt u op zoek naar de mooiste oplossing voor u. Wij bouwen compacte leemkachels, zeer geschikt voor de huidige woningmarkt.

Het ontwerp en de grootte van de leemkachel kunnen we natuurlijk aanpassen aan uw situatie en met uw voorkeur. De bouw van een leemkachel grundofen of yocoon rocketstove is exact hetzelfde alleen de vuurkamer is anders.  

 

Bij al onze finovens  kunnen we .....

een warme bank aanbouwen,

een oven boven de vuurkamer inbouwen,

een nis houtopslag toevoegen,

de kachel doorbouwen tot plafond.

Voor de afwerking hebben we een leemfinish in 630 kleuren.

 

De structuur van leemstuc is standaard glad met licht open effect. 

We kunnen er met kalkpoeder een nuance effect aan geven of we stuuken de leemfinish met een toeslag. Altijd een persoonlijke "look" !

20220330_153556.jpg

Voor de bouw van onze maatwerk kachels hebben we een samenwerking met yocoon.com

2020ntdrp.png

Meer informatie over onze leemkachels   op onze site leemkachels.com . . . 

De LEEMKACHEL  kunt u brandend zien bij ons in Rheden , ook diverse vuurkamers (indien voorradig) op zaterdagen en op afspraak. 
bottom of page