top of page

bouwecologisch bouwt maatwerk schonere en zuinige houtkachels

De leemkachel is een sfeer bepalende, centrale plek in de woning. 

 • Schoner hout stoken , lage uitstoot CO en fijnstof. 

 • Zeer hoog rendement tussen 85-90%

 • Natuurlijke materialen ; leem en chamotte klei-stenen,

 • Schoon blijvend venster, geen aanslag tijdens branden

 • Goede en mooie verbranding, 

 • Mooi uiterlijk, 630 kleuren leem

 • Stralingswarmte, warmte als een zonnetje!

 • Geen luchtcirculatie, stofdeeltjes, koude trek. Zuurstof toevoer extern. 

 • Geen vieze geurtjes, gesloten systeem

 • Warmte accumulatie, 1 volle stook ca 10 uur warmte

 • Maatwerk, u kiest het venster met vuurruimte, de kleur en vorm.Ook met warme bank en/of houtopslag mogelijk.

 • Warmte zonder gas/electra netwerk, onafhankelijk

 • Keuze verbrandingstypen; een Grundofen of een Rocket-Stove.

Leemkachel  = Finoven

Een Finoven-leemkachel van bouwecologisch wordt opgebouwd uit zware leemsteen, leem, chamottesteen, chamotte-mortel.

 

De rookgassen worden via kanalen of gangen door de kachel gevoerd en onder afgevoerd naar het schoorsteen kanaal. Dit van onder afvoeren kan via een inwendig of uitwendig kanaal en deze wordt verbonden met het schoorsteen kanaal. De hitte van de rookgassen worden maximaal afgegeven aan de opgebouwde stenen massa, aanzienlijk afgekoeld komen deze rookgassen op vloerniveau in het schoorsteen kanaal.  De verwarmde massa blijft nog uren stralingswarmte afgeven aan de omgeving.  De afbeelding hiernaast is een voorbeeld bij de kleinste leemkachel.

imaget2.jpg

voorbeeld

Leemkachel_ Grundofen

Een leemkachel met een vuurkamer gründofen is de bekende chamotte vuurkamer met doorgang naar boven. De grote van de vuurkamer is aangepast aan de venstermaat. Standaard kunnen er houtblokken van 30 cm in gestookt worden.   

Het vuur bouw je op volgens de Zwitserse methode. Blokken erin stapelen, aanmaak er bovenop en geleidelijk  naar beneden laten branden. Venster blijft tijdens het branden gesloten om een grote hitte in de vuurkamer te krijgen.De hete rookgassen komen vervolgens boven in de kachel en worden bij een lagere temperatuur vanonder uit de kachel afgevoerd. De hitte zal bovenin de leemkachel behoorlijk oplopen waardoor de kachelmassa van chamotte en leem snel opwarmt.  

De leemkachels-gründofen bouwen wij met verschillende venster- vuurkamer maten, ook als tunnel.

Zie enkele voorbeelden..

Verder mogelijk: 

RVS uitvoering, dubbel glas, zwarte handgreep  

 

Ons standaardvenster voor de gründofen is de SJ. 

sj.jpg
sn.jpg
bj.jpg
mn.jpg

Leemkachel-Rocket stoves

Rocket stove is een jongere verbrandingstechniek met een nog efficiëntere en nog schonere verbranding van het hout. De door-ontwikkelde rocket stoves van Yocoon zijn zeer geschikt voor de leemkachel. 

Bij de yocoon rocket stove worden rookgassen door trek horizontaal door een vernauwing achterin de vuurkamer gezogen en in een geïsoleerd kanaal achter de vuurkamer nog meer verhit door werveling en iets zuurstof. In dit geïsoleerd kanaal wordt een temperatuur van 1150 gr bereikt waardoor vrijwel alle organische stoffen verbranden.  De hete rookgassen komen vervolgens boven in de kachel en worden bij een lagere temperatuur vanonder uit de kachel afgevoerd. De hitte kan bovenin behoorlijk oplopen waardoor de kachelmassa van chamottesteen en leem snel opwarmt.  In de rocket stove start je een goed vuur en dan kan je er blokken bij doen. 

 

Afmetingen van de kachel is maatwerk.De yocoon rocket-stove leemkachel heeft 2 vensterblok maten overeenkomstig met de grootte van vuurkamer.

De Yocoon150  heeft een vensterblok van 405x 540 mm en een leemkachel  oppervlaktemaat vanaf 900 breed x 750 diep. of andersom (750 breed en 900 diep) 

De Yocoon180 heeft een vensterblok  van 500x 650 mm en een leemkachel  oppervlaktemaat vanaf 110 breed x 850 diep.

(Indien bij de kachel een uitwendig rookkanaal, dan kan de vanaf-breedte kleiner, diepte blijft hetzelfde). 

20201101_150843_edited.jpg

rocket standaard vensterblok 

Yocoon150: 405 x 540mm

rocket groter vensterblok

Yocoon180: 500 x 650mm

Hoe schoon is de leemkachel 

Hout stoken is bio massa verbranden. Dus ja vervuiling. Maar bent u een liefhebber van een sfeervol vuur reduceer dan de uitstoot  en verhoog het rendement, dit kan met onze leemkachels.  Nieuwe houtkachels moeten straks aan de strenge EU designnorm voldoen, onze leemkachels voldoen ruim aan de nieuwe norm.

Bovendien ... met een leemkachel blijft u niet uren houtstoken, al met 1x volle stook (ca 2 a 2,5 uur) heeft u uren lang warmte van de kachel. 

Een goede verbranding van het hout in de vuurkamer is zeer belangrijk voor een schonere uitstoot. Daarvoor moet de temperatuur hoog kunnen oplopen en de zuurstoftoevoer voldoende zijn. Een externe luchttoevoer in de kachel (bijvoorbeeld via de kruipruimte) zorgt voor een goed binnenklimaat. 

De vuurkamer van de gründofen importeren wij uit Duitsland en voldoet aan de strenge Duitse DIN+ normstelling. De vuurkamer van de Yocoon rocket-stove is gecertificeerd door keuringsinstantie SGS in Arnhem.

Dus hoog tijd om die oude kachel of openhaard te vervangen. 

emissie_edited.jpg
Maatwerk

Mensen hebben hun eigen persoonlijke wensen en ieder woonhuis is weer anders. Met bouwecologisch kunt u op zoek naar de mooiste oplossing voor u. Wij bouwen compacte leemkachels, zeer geschikt voor de huidige woningmarkt.

Het ontwerp en de grootte van de leemkachel kunnen we natuurlijk aanpassen aan uw situatie en met uw voorkeur. De vuurkamer en de chamottesteen ombouw van de kachel importeren we uit Duitsland waar we ook veel kennis van de gründofen hebben verkregen. 

 

Bij al onze finovens  kunnen we een warme bank aanbouwen, een houtopslag toevoegen of de kachel doorbouwen tot plafond en ...we hebben een leemafwerking in 630 kleuren. Ook de structuur van leemstuc is glad of met korrel en/of met een toeslag. 

Voor de bouw van onze maatwerk kachels hebben we een samenwerking met yocoon.com

20221117_172125.jpg
2020ntdrp.png

Meer informatie over onze leemkachels   op onze site leemkachels.com . . . 

Animatie van de werking van de leemkachels van bouwecologisch .......

Hout stoken in de finoven en het goede hout

De LEEMKACHELS  finoven en yocoon rocket kunt u brandend zien bij ons in Rheden
(op afspraak, zaterdagen). 
bottom of page