bouwecologisch bouwt maatwerk schonere en zuinige houtkachels

Leemkachel-rocketstove
Leemkachel-rocketstove

press to zoom
20220413_114043
20220413_114043

press to zoom
zuinige houtkachel
zuinige houtkachel

leemkachel yocoon rocket

press to zoom
1/16

De leemkachel is een sfeer bepalende, centrale plek in de woning. 

 • Schoner hout stoken , lage uitstoot CO en fijnstof. 

 • Zeer hoog rendement tussen 85-93%

 • Natuurlijke materialen ; leem en chamotte klei-stenen,

 • Schoon blijvend venster, geen aanslag tijdens branden

 • Goede en mooie verbranding, 

 • Mooi uiterlijk, 630 kleuren leem

 • Stralingswarmte, warmte als een zonnetje!

 • Geen luchtcirculatie, stofdeeltjes, koude trek. Zuurstof toevoer extern. 

 • Geen vieze geurtjes, gesloten systeem

 • Warmte accumulatie, 1 volle stook ca 10 uur warmte

 • Maatwerk, u kiest het venster met vuurruimte, de kleur en vorm.Ook met warme bank en/of houtopslag mogelijk.

 • Warmte zonder gas/electra netwerk.

 • Keuze verbrandingstypen; een Finoven of een Rocket-Stove- finoven.

Finoven -Grundöfen

Een Finoven-leemkachel wordt opgebouwd uit zware chamottesteen, chamotte-mortel en leem. De grote van de vuurkamer is aangepast aan de venstermaat. Standaard kunnen er houtblokken van 30 cm in gestookt worden. 

 

De rookgassen worden via kanalen of gangen door de kachel gevoerd en onder of boven (veegkamer) afgevoerd naar het schoorsteen kanaal. De hitte van de rookgassen worden maximaal afgegeven aan de opgebouwde stenen massa, aanzienlijk afgekoeld komen deze in het schoorsteen kanaal.  De massa blijft nog uren stralingswarmte afgeven aan de omgeving.  

De afbeelding hiernaast is een voorbeeld bij de kleinste leemkachel.

In een finoven-leemkachel bouw je vuur op volgens de Zwitserse methode. Blokken erin, aanmaak er bovenop en geleidelijk  naar beneden laten branden. Venster blijft gesloten. 

imaget2.jpg

voorbeeld

De finoven leemkachels bouwen wij met verschillende venster- vuurkamer maten, ook als tunnel.Zie enkele voorbeelden..

Verder mogelijk: 

RVS uitvoering, dubbel glas, zwarte handgreep  

 

Ons standaardvenster voor de Finoven is de SJ. 

sj.jpg
sn.jpg
bj.jpg
mn.jpg

Yocoon-Rocket stoves

Rocket stove is een jongere verbrandingstechniek met een nog efficiëntere en nog schonere verbranding van het hout. De door-ontwikkelde rocket stoves van yocoon zijn zeer geschikt voor de leemkachel. 

Bij de yocoon rocket stove worden rookgassen door trek horizontaal door een vernauwing achterin de vuurkamer gezogen en in een geïsoleerd kanaal binnen in de kachel nog meer verhit door werveling en iets zuurstof. In dit geïsoleerd kanaal wordt een temperatuur van 1150 gr bereikt waardoor vrijwel alle organische stoffen verbranden.  De hete rookgassen komen vervolgens boven in de kachel en worden bij een lagere temperatuur vanonder uit de kachel afgevoerd. De hitte kan bovenin behoorlijk oplopen waardoor de kachelmassa van chamottesteen en leem snel opwarmt.  

 

Afmetingen van de kachel is maatwerk.De rocket-stove leemkachel heeft 2 venstermaten overeenkomstig met de grootte van vuurkamer. De grote vuurkamer is geschikt voor een grote ruimte. Een standaard venstermaat met vuurkamer is iets kleiner dan bij de Finoven. Het hout moet kleiner gekloofd worden. U stookt nog zuiniger dan de finoven. 

20201101_150843_edited.jpg

rocket standaardvenster 

Hoe schoon is de leemkachel 

Hout stoken is bio massa verbranden. Dus ja vervuiling. Maar bent u een liefhebber van een sfeervol vuur reduceer dan de uitstoot  en verhoog het rendement, dit kan met onze leemkachels.  Nieuwe houtkachels moeten straks aan de strenge EU designnorm voldoen, onze leemkachels voldoen ruim aan de nieuwe norm.

Bovendien ... met een leemkachel blijft u niet uren houtstoken, al met 1x volle stook (ca 2 a 2,5 uur) heeft u uren lang warmte van de kachel. 

Een goede verbranding van het hout in de vuurkamer is zeer belangrijk voor een schonere uitstoot. Daarvoor moet de temperatuur hoog kunnen oplopen en de zuurstoftoevoer voldoende zijn. Een externe luchttoevoer in de kachel (bijvoorbeeld via de kruipruimte) zorgt voor een goed binnenklimaat. 

De vuurkamer van de finoven importeren wij uit Duitsland en voldoet aan de strenge Duitse DIN+ normstelling. De vuurkamer van de rocket-stove is gecertificeerd door keuringsinstantie SGS in Arnhem.

Dus hoog tijd om die oude kachel of openhaard te vervangen. 

emissie_edited.jpg
Maatwerk

Mensen hebben hun eigen persoonlijke wensen en ieder woonhuis is weer anders. Met bouwecologisch kunt u op zoek naar de mooiste oplossing voor u. 

Wij bouwen compacte leemkachels, zeer geschikt voor de huidige woningmarkt. Het ontwerp en de grootte van de leemkachel kunnen we natuurlijk aanpassen aan uw situatie en met uw voorkeur. De vuurkamer en de chamottesteen ombouw van de kachel importeren we uit Duitsland waar we ook veel kennis van de gründofen hebben verkregen. 

Zowel voor de finoven als voor de rocket-stove modellen kunnen we een warme bank aanbouwen, een houtopslag toevoegen of de kachel doorbouwen tot plafond en ...we hebben een leemafwerking in 630 kleuren. Ook de structuur van leemstuc is glad of met korrel en/of met een toeslag. 

Voor de bouw van onze maatwerk kachels hebben we een samenwerking met yocoon.com

20210416_165610.jpg
2020ntdrp.png

Meer informatie over onze leemkachels   op onze site leemkachels.com . . . 

Animatie van de werking van de leemkachels van bouwecologisch .......

Hout stoken in de finoven en het goede hout

De LEEMKACHELS  finoven en yocoon rocket kunt u brandend zien bij ons in Rheden
(op afspraak, zaterdagen).